Cetățenii din Ucraina pot fi angajați în saloanele de înfrumusețare în condiții legale de muncă
În contextul conflictului militar din Ucraina, a fost emisă Ordonanța de Urgență nr. 20 publicată în MO nr. 231 din 8 martie 2022 care, pe lângă o serie de măsuri de sprijin acordate persoanelor care migrează din Ucraina, reglementează și accesului pe piața muncii din România. Reglementările aprobate aduc clarificări importante care ajută antreprenorul în a lua o decizie referitoare la încadrarea cetățenilor ucrainieni în câmpul muncii.
Așadar, cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României care nu solicită o formă de protecție, pot fi angajați în România fără a fi obținut un aviz de muncă așa cum prevede în prezent legislația în cazul cetățenilor străini. Conform Procedurii din 9 martie publicata in MO nr. 240/10.03.2022, aprobata prin ordinul nr. 301/09.03.2022, cetățenii ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina și doresc să se încadreze în muncă, dar nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate se pot prezenta la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, pentru a fi înregistrați în baza actului de identitate, pașaportului sau a altui document care atestă identitatea. După înregistrare, persoanele au acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.
“Am primit foarte multe întrebări din partea antreprenorilor din industria înfrumusețării din Romania cu privire la încadrarea cetațenilor ucrainieni în câmpul muncii. Ne bucurăm pentru simplificarea procedurii de angajare și în același timp căutam soluții pentru alte probleme cum ar fi barierele de comunicare. Mulți ucrainieni nu cunosc nici limba română și nici engleza și cu toți știm cât de importantă este comunicarea dintre profesionist și client în industria noastră. Țin să felicit pe toți cei implicați care au oferit ajutor acestora și în mod special celor care și-au oferit serviciile de traducere absolut în mod gratuit. Comunitățiile de beauty au creat grupuri în social media în cadrul cărora se realizează medierea pe piața muncii a cetățenilor ucrainieni.” – Corina Munteanu, presedinte PADIR – Patronatul Antreprenorilor din Industria Înfrumusețării din România.
În cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana completează, cu sprijinul și sub îndrumarea consilierului de orientare în carieră, declarația pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa de mai jos, care va fi disponibila atât în limba română cât și în limba ucraineană. După parcurgerea activităților din cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana este mediată în muncă pe un loc de muncă vacant care corespunde calificărilor și experienței declarate de aceasta și primește dispoziția de repartizare în vederea prezentării la angajator unde va susține interviul sau proba de lucru.
Cetățenii ucraineni ce provin din zonele de conflict din Ucraina și care nu au documente doveditoare ale pregătirii lor profesionale, vor putea fi încadrați în muncă prin prezentarea unei declarații pe propria răspundere către angajatorul român.
În cazul în care cetățeanul ucrainean contactează direct un angajator, fără a mai solicita serviciile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, acesta completează declarația pe propria răspundere atașată acestui articol împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze, declarația stând la baza încheierii contractului de muncă. Prin intermediul acestei declarații aceștia vor confirma că nu au antecedente penale ce i-ar putea împiedica să desfășoare activitatea și că îndeplinesc cerințele de calificare profesională solicitate pentru postul vizat. La încadrarea în muncă va fi stabilită o perioadă de probă în care să poată fi verificate aptitudinile salariatului, în conformitate cu legislația română.