Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Clarificare DSP: Nu este obligatorie dotarea salonului de înfrumusețare cu autoclav

Poupinelul sau etuva sunt acceptate în egală măsură.

Preocupate de lipsa unui cadru legislativ specific industriei înfrumusețării, corelat cu realitatea mediului de afaceri, PADIR – Patronatul Antreprenorilor din Industria Înfrumusețării din România, membru CONAF, a semnat un acord de colaborare cu ROBEAUTY – Organizația Patronală a Industriei de Beauty și cu ANSBR – Asociația Națională a Specialiștilor în Beauty din România, prin care organizațiile sus menționate și-au asumat sprijinirea și reprezentarea antreprenorilor care activează în industria înfrumusețării în relația cu autoritățile și cu alte organisme și întreprinderea unor acțiuni menite să contribuie la dezvoltarea acestei industrii.

 

Astfel, în luna februarie a acestui an, a fost transmisă la DSPMB o solicitare de clarificări cu privire la Ordinul MS nr. 15/2020 pentru modificarea și completarea ordinului MS nr. 1030/2009, modificat prin ordinul MS nr. 178/2020 și a ordinului nr. 1136/2007 cu modificările sale ulterioare.

Urmare a solicitării, s-a hotărât constituirea unui grup mixt de lucru format din experți ai DSPMB și reprezentanți ai industriei înfrumusețării care urmează să identifice pe de o parte, problemele cu care se confruntă industria și pe de altă parte, să emită soluții pertinente pentru rezolvarea acestora.

”Sprijinim inițiativa organizațiilor patronale de a clarifica aspectele ce țin de obținerea certificării conformității saloanelor de înfrumusetare și împreună cu aceștia vom încerca ca în cadrul grupului de lucru să identificăm soluții la problemele cu care se confruntă”, a declarat Oana Nicolescu – Director executiv DSPMB.

În conformitate cu ordinele menționate, saloanele de înfrumusețare din România au obligativitatea de a solicita de la Direcțiile de Sănătate Publică eliberarea Notificării privind Certificarea Conformității cu normele de igienă și sănătate publică.

”Având în vedere, că s-au înregistrat numeroase sesizări din teritoriu prin care a fost semnalată o practică neunitară a Direcțiilor de Sănătate Publică în ceea ce privește obținerea certificării și din cauza faptului că o parte dintre prevederi au fost considerate interpretabile, am formulat această solicitare de clarificări către DSPMB, iar răspunsul primit va fi transmis către INSP, pentru a ne asigura că aceste măsuri vor fi comunicate și interpretate în mod unitar de către toate unitățile DSP din țară, evitând astfel ca în unele localități să fie obligatorie dotarea saloanelor cu autoclav, spre exemplu, și în altele nu.”, a declarat Corina Munteanu – președinte PADIR.

În ceea ce privește sterilizarea, Compartimentul de Evaluare a Factorilor de Risc din Mediul de viață și muncă din cadrul DSP București, a făcut următoarele precizări:

  • Prin termenul de sterilizare, care este un termen absolut, se înțeleg procedeele fizice și chimice care elimină toți germenii viabili (bacterii, spori, fungi, virusuri și paraziți) de pe un obiect. Se desemnează steril un obiect, care a fost supus unui procedeu de sterilizare și protejat corespunzător pentru a preveni contaminarea sa.
  • Se folosesc în principiu 4 metode de sterilizare:
    • Sterilizarea prin căldură, care include
      • Sterilizarea prin căldură uscată (etuvă/poupinel)
      • Sterilizarea prin căldură umedă (autoclav)
    • Sterilizarea chimică (cu produse biocide avizate de Comisia Națională de Biocide)
    • Iradierea cu raze UV (pentru aerul din încăperi) sau raze ionizante
    • Filtrarea prin filtre bacteriologice care rețin bacteriile (pentru lichide).
  • De asemenea, ”se admite posibilitatea sterilizării instrumentarului într-o unitate sanitară specializată”. Dacă sterilizarea se efectuează în altă parte decât locația cabinetului, trebuie să se facă dovada sterilizării prin următoarele documente:
    • Contractul încheiat între cele două părți
    • Data sterilizării și numele persoanei care a efectuat sterilizarea
    • Cantitatea și tipul de instrumentar sterilizat
    • Tipul de sterilizare folosit, parametri de sterilizare, tipul de aparat folosit
    • Condițiile de transport al instrumentarului sterilizat.

Potrivit acestui răspuns, sterilizarea instrumentarului în cadrul saloanelor, se poate face deopotrivă folosind atât etuvă, poupinel sau autoclav. Nu este obligatorie dotarea salonului de înfrumusețare cu autoclav.

One comment

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*